top of page
commissions
p o r t r e t   i n   o p d r a c h t

Een portret in opdracht is als een geliefde erfstuk voor de toekomst: het kan de vluchtige tijd van de jeugd vangen, de diepte van een speciale relatie vieren of iemands levenswerk eren. Het is een mooi en spannend proces voor zowel de kunstenaar als de opdrachtgever.

Mijn liefde voor het vastleggen van zowel het leven als de gelijkenis van een individu helpt me om nauw met je samen te werken bij het tot stand brengen van een dierbaar schilderij. Het eindresultaat is een kunstwerk dat jouw oorspronkelijke wens en idee combineert met mijn stijl en uitvoering als ervaren kunstenaar.

Wil je eerst meer weten? Neem via het formulier vrijblijvend  contact met me op voor meer informatie.

bedankt voor je bericht!

watercolor on aquabord 24x30cm / 9 1/2x12”
Portrait Hannie, watercolor on panel, 23x23cm / 9x9"

Mijn werk proces voor portretten in opdracht:


Ik werk bij voorkeur met foto's van degene die ik portretteer, en het liefst maak ik de foto's zelf, om ervoor te zorgen dat ik alle benodigde informatie heb. Bij uitzondering schilder ik ook van bestaande foto's, mits de foto aan een aantal voorwaarden voldoet. Mocht je een foto hebben die je erg dierbaar is, dan sta ik er altijd voor open om dit met je te bespreken.


Als eerste stap zou ik, indien mogelijk, de persoon ontmoeten die geportretteerd gaat worden. Het liefst ontmoet ik degene die ik schilder persoonlijk, zodat we elkaar een beetje leren kennen. Tijdens deze ontmoeting maak ik ook de benodigde foto's. 

Voor grote composities maak ik doorgaans een aantal schetsen van verschillende compositie-ideeën. Aan de hand daarvan kunnen we bespreken wat de voorkeur heeft voor het uiteindelijke schilderij, en kan ik indien nodig aanpassingen maken. Ik doe dit meestal alleen voor portretten die verschillende personen weergeven en voor schilderijen van groot formaat. Heel af en toe heb ik tijdens het proces meer informatie nodig, waarop ik je graag weer ontmoet om meer foto's te maken en eventueel nieuwe schetsen uit te werken, totdat iedereen die erbij betrokken is tevreden is met de eerste opzet.

Dan ga ik
over naar het  uiteindelijke schilderij. Deze fase vindt plaats in mijn atelier, en om het proces zo helder mogelijk te houden zal ik geen informatie of foto's uitwisselen van de tussenfasen van het schilderij. Dat neemt niet weg dat ik het belangrijk vind de communicatie zo open mogelijk te houden, opdat er geen onverwachte verrassingen zijn bij de onthulling.

Klik op een afbeelding voor meer informatie

bottom of page